All in One SEO WordPress Kurulumu ve Ayarları (2024)
WordPress tabanlı bir web sayfanız varsa arama motorlarında üst sıralarda olmak isteyeceksinizdir. Peki ama SEO uzmanı değilseniz nasıl yapacaksınız? Biz hemen size yardımcı olalım.
SEO uzmanı olmadan da WordPress için geliştirilmiş eklentiler sayesinde web sayfanızı optimize edebilirsiniz. Bu eklentilerden biri olan All in One SEO eklentisini sizler için anlatacağız.
All in One SEO Kurulumu Nasıl Yapılır?
All in One SEO 3 milyondan fazla kullanıcı tarafından kullanılmakta. Peki siz nasıl kuracaksınız. Haydi adım adım bakalım.
- WordPress yönetici paneline giriş yapın.
- Yönetici sayfasında sol da bulunan panelden Eklentiler- Yeni ekle sayfasına gidin.
- Sağdaki arama kutucuğuna “All in One SEO” yazıp aratın.
- “Şimdi Kur” butonuna tıklayın.
- Eklenti kurulduktan sonra “Etkinleştir” butonu gelecektir. Ona tıkladığınızda kurulum tamamlanmış olacaktır.
Şimdi sıra diğer optimizasyon ayarlarını yapmakta. Sakın gözünüz korkmasın tek tek inceleyeceğiz. All in One SEO sizin için kurulum sayfasına yönlendirme yapacaktır. Aşağıdaki ekran açıldığında “Başlayalım” seçeneğini seçtikten sonra optimizasyonlara başlayabilirsiniz.
All in One SEO standart eklentisini kurduğunuzda sizin için aşağıdaki optimizasyonları size sunacaktır.
- Otomatik Site Haritaları: XML ve HTML site haritaları içerir.
- Sayfa İçi Optimizasyona Yardımcı olur: İçerik kalitenizi değerlendirerek size iyileştirme önerileri sunar.
- Rakip Web Site Analizleri: Başka web sitelerinin SEO analizini yapar.
- Site Denetimi Yapar: Site performansınızı değerlendirerek iyileştirme önerileri sunar.
- Yerel SEO Desteği Sağlar: Eğer yerel bir işletme iseniz arama görünümünüzü optimize eder.
- Google Arama Motoru Entegrasyonu: Web sitenizin trafik denetimlerini yapar. Diğer web sayfalarının performans analizini yapmanıza da yardımcı olur.
- WordPress Şema Desteği Sunar: Daha fazla tıklama için benzersiz Snippet’ler oluşturmanıza yardımcı olur.
All in One SEO Optimizasyon
Kurulumu tamamladıktan sonra 7 adımda bir optimizasyon yapmanız gerekecektir.
İlk adımda sizden web sitenizin hangi kategoriye ait olduğunu soracaktır. Sonrasında ana sayfa başlığınızı ve ana sayfa meta açıklamanızı girmeniz gerekiyor. Burada meta açıklama yazarken ana anahtar kelimelerinizden yararlanmanızı öneririz. Meta açıklamanızı yazdıktan sonra “Kaydet ve devam et” diyerek diğer adıma geçmelisiniz.
İkinci olarak sizden ek site bilgilerinizi doldurmanızı ve sosyal medya bağlantılarınızı yazmanızı isteyecektir. İlk olarak web sitenizin kimi teslim ettiğini seçmeniz gerekecek. Eğer basit bir blog sayfanız varsa “Kişi” seçmeniz daha doğru olacaktır.
Logonuzu da doldurduktan sonra “Varsayılan Sosyal Paylaşım Görseli” bölümünden insanlar web sitenizin URL’ini paylaştıklarında görülmesi için bir görsel ekleyebilirsiniz.
Bu bölümde her bilgi elinizde yoksa tekrar dönüp düzenleyebilirsiniz.
Aşağı kaydırdığımızda sosyal profillerinizi girebileceğiniz bir bölüm olacak, arama motorlarının sosyal medyalarını tanıması ve marka bilinirliğiniz için bu kısmı doldurmalısınız.
Bir sonraki adım ise All in One SEO’nun özelliklerini etkinleştirmektir. Burada “Optimize Edilmiş Arama Görünümü ve Site Haritaları” varsayılan olarak gelecektir. Diğer ayarlardan emin değilseniz sizde varsayılan olarak kaydedip devam edebilirsiniz.
Bir sonraki adımda Arama Görünümü ayarları gelecektir, burada web sitenizin Google arama motoru sonuç sayfasında nasıl göründüğünü görebilirsiniz. eğer meta açıklamanızı veya başlığınızı değiştirmek istiyorsanız değiştirebilirsiniz.
Alt tarafta ise size sitenizi “Yapım Aşamasında” veya “Canlı” olarak seçmeniz için bir bölüm yer alıyor burada “Canlı” seçerseniz siteniz dizine eklenmeyecektir.
Ek sayfalar yeniden yönlendirilsin mi seçeneğini açık bırakmanız gerekiyor çünkü zaten web sitenize medya yüklediğinizde oluşacaktır ki dolayısıyla arama motoru sonuçlarında görüntülemenize gerek yoktur.
Sonraki adım eğer Premium All in One SEO kullanıyorsanız aktif olacaktır eğer standart kullanıcı iseniz bu adımı atlayacaksınız.
Ve evet artık ilk yapılandırma ayarlarını optimize ettiniz. Kaydetmek için “Kurulumu Bitir ve Kontrol Paneline Git” butonuna tıklayıp işlemi sonlandırabilirsiniz.
Bilgileri güncellemek veya eksiklerinizi doldurmak için bu ekrana geri dönmek istediğinizde Genel ayarlar->Kurulum sihirbazını yeniden başlat yapmanız yeterli olacaktır.
All in One SEO Ayarları
Artık ayarları detaylı optimize edebiliriz ama burada bugün sizler için standart AISEO sürümü için kılavuz hazırlıyoruz. Haydi gelin birlikte inceleyelim.
All in One SEO- Pano
İlk kurulum sihirbazını tamamladıktan sonra artık yan panelde “All in One SEO” için bir bölüm olduğunu göreceksiniz. Burada “Pano” sayfasını açtığınızda size 100 üzerinden bir performans değeri verecektir. 60 puan ve üzerinde iseniz sıralama şansınızın yüksek olduğunu anlayabilirsiniz.
Size verdiği puanın yanında “Tam Site Denetim Kontrol Listesi’ne” tıklayarak önemli sorunlar, iyi sonuçlar ve önerilen iyileştirmelere ulaşabilirsiniz. Açılan sayfada hangi sonucu görüntülemek isterseniz sağda bulunan ok işaretine tıklayabilirsiniz.
Sıralamanızı etkileyecek olumsuz durumlar kırmızı ile işaretli olanlardır, sağdaki ok ile nasıl düzeltebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
All in One SEO- Arama Görünümü
Sağ panelden “Arama Görünümü” sekmesine gittiğinizde genel ayarlar sekmesinden başlık ayırıcınızı seçebilirsiniz. Daha sonra üst panelden “İçerik Türleri” ayarlarını yapmak istediğinizde “Yazılar” kısmının Pro sürüme ait olduğunu göreceksiniz bu sebeple aşağıda bulunan “Sayfalar” bölümünü optimize edebiliriz.
İçerik türleri ayarlarına geldiğinizde arama sonuçlarında nasıl göründüğünüzü inceleyebilir, sayfa başlığınızı ve meta açıklamanızı değiştirebilirsiniz.
Burada ayarları tamamladığınızda “Değişiklikleri Kaydet” yaparak işlemlerinizi kaydetmeniz gerekiyor.
All in One SEO- Site Haritaları
Arama motoru botları içeriğinizi site bağlantılarınızı takip ederek bulurlar. Ayrıca eğer bağlantı verilmezse arama motoru sayfanızı bulmakta oldukça zorlanacaktır.
XML site haritaları web sitenizin basit bir bağlantı haritasıdır. Arama motorları bu sayede web sitenizi kolayca tarayabilir. Botlarda bu sayede dizine ekleyebilirler.
Tabi eğer görünmesini istemediğiniz sayfalarınız varsa XML site haritanızdan silmeniz gerekmekte.
All in One SEO ile kolayca özel bir site haritası oluşturabilirsiniz. Ve bunu Google’un yanı sıra Bing ve Yahoo gibi arama motorlarında da kullanabilirsiniz. Eklenti sayesinde de yaptığınız değişiklik otomatik olarak kaydedilecektir.
Varsayılan olarak site haritanız etkinleştirilmiş şekilde gelecektir. Buradan site haritanızı tamamen özelleştirebilirsiniz. Kaldırmak istediklerinizi hariç tutabilir eğer eklemek istediğiniz varsa da ekleyebilirsiniz.
Buradan genel site haritanızın yanında ücretsiz olarak Video, HTML ve RSS site haritalarınızıda özelleştirebilirsiniz.
All in One SEO- Sosyal Ağlar
Sosyal medya hesaplarınız hedef kitleniz tarafından daha kolay fark edilebilir ve oradan da web sitenize trafik alabilirsiniz. Bu sebeple arama motorlarına sosyal medya hesap bağlantılarınızı tanımlamanız oldukça önemlidir.
AIOSEO’da bu süreçte size oldukça yardımcı olacaktır. Sosyal ağlar ayarlarından, sosyal platform adreslerinizin URL’lerini ilgili yerlere girebilirsiniz.
AIOSEO ayrıca Facebook ve Twitter gibi sosyal hesaplarınızın bağlantı olarak paylaşılmasında çıkan görselleri optimize etmeniz konusunda da yardımcı olacaktır. Üst panelden seçim yaparak oradan ayarları optimize edebilirsiniz.
All in One SEO ve Yoast SEO Karşılaştırması
AIOSEO ve Yoast eklentileri yeni başlayanlar ve uzmanlar için oldukça yardımcı eklentilerdir. Ama tabi ikisini karşılaştırmak istediğimizde farklılıklar göreceğiz.
AIOSEO, Yoast’ta olan anahtar kelime, okunabilirlik analizine sahip değildir. Bu özellikleri sayesinde Yoast daha kullanışlı diyebiliriz.
Tabi eğer siz zaten anahtar kelime araştırması konusunda bilgili iseniz Yoast eklentisine ihtiyaç duymayacaksınızdır. Bu sebeple halihazırda AIOSEO kullanıyorsanız herhangi bir kayıp yaşamayacaksınızdır.
Peki AIOSEO’nun Yoast’a göre avantajları yok mu derseniz evet tabiki var. Her içeriğiniz için başlık ve meta açıklama optimizasyonu yapabilir, XML site haritası oluşturabilir ve önünüze çıkan sorunlar için açıklama ve çözüm önerisi alabilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Yoast Seo Nedir?
All in One SEO- Araçlar
Araçlar sayfasını açtığınızda burada robot.txt ayarlarını göreceksiniz. Robot.txt dosyası, arama motorlarının içeriğinizi taramasına ve dizine eklenmesi konusunda bilgi verir. Eğer bu olmazsa arama motorları esas sayfayı değil tüm medya dosyları da dahil olmak üzere tüm her şeyi tarayacaktır.
WordPress sizler için bir dosya oluştursa da All in One SEO varsayılanı yok sayarak daha doğru talimatlar ile tekrardan oluşturur. Yapmanız gereken tek şey yukarıdaki görselde olduğu gibi “Özel Robot.txt’yi etkinleştirin” butonunu aktifleştirmekdir.
Yine aynı sayfada üst panelden İçe Aktar/Dışa Aktar ayarlarından diğer eklenti ayarlarınızı AIOSEO’ya aktarabilir ve yine aynı şekilde AIOSEO ayarlarınızı da dışarı aktarabilirsiniz.
Neden All in One SEO Eklentisini Kurmalısınız?
Web sitenizi arama motorları için optimize etmeniz SEO uzmanı olmasanız bile WordPress eklentileri ile artık daha kolay. Bu eklentiler ile web sitenizin performansını arttırabilirsiniz.
SEO için en çok kullanılan ve en iyilerinden olan eklenti All in One SEO’dur. Herhangi bir uzmanlığa gerek duymadan web sitenizi optimize etmenize olanak tanır. Ayrıca temel ayarları kısa sürede yapılandırmanızı sağlayan bir kolay kurulum sihirbazına sahiptir.
Arama motorlarında ne kadar üst sırada yer alırsanız tıklanma oranınız o kadar yüksek olacaktır. Daha fazla organik trafik alacak ve yeni potansiyel müşterileriniz olacaktır.
Ancak bunun için emek harcamanız ve üzerine çalışmanız gerekiyor. All in One SEO gibi eklentiler web sitenizi optimize etmenize oldukça yardımcı olacaktır.
Kılavuzumuzu okudunuz, umarım rehberimizin sizlere yardımcı olması dileğiyle…