SEO Dostu Makale/İçerik Yazmak için 11 İpucu
SEO dostu içerikler ile arama motoru sıralamasında üst sıralarda olabilir ve kullanıcıların dikkatini çekebilirsiniz. Eğer SEO dostu içerikleri nasıl oluşturacağınız hakkında endişeliyseniz kılavuzumuz size yol gösterecektir.
SEO ve içerik stratejisini doğru yaptığınızda Google’ın sizi ödüllendireceğiniz unutmamalısınız. Evet belki belirli kurallar veya önermeler ile içeriğinizi optimize ederek daha fazla zaman harcayabilirsiniz ancak unutmayın gün sonunda hedefinize mutlaka ulaşacaksınız.
Lafı daha fazla uzatmadan nasıl SEO dostu içerik yazabilirsiniz tek tek inceleyelim.
- Kullanıcıların arama niyetinini anlayın
- Doğru anahtar kelimeleri bulun ve kullanın
- Akılda kalıcı ve dikkat çekici başlıklar kullanın
- Başlık etiketi kullanın
- Yüksek kaliteli ve özgün içerikler oluşturun
- İçerik/makale uzunluğunu optimize edin
- Meta açıklamalarınızı optimize edin
- Görselleri yani medyayı optimize edin
- Kullanıcı deneyimine önem verin
- İçerik güncellemelerini yapın
- Eklentiler ile optimize edin
1. Kullanıcıların Arama Niyetinini Anlayın
Google’a göre kullanıcıların dört farklı arama niyeti vardır. Bunlar;
- Bilgi: Kullanıcılar merak ettikleri veya araştırdıkları konu hakkında direk kesin bilgi arar.
- Nasıl Yapılır: Kullanıcı bir durumun nasıl yapıldığını öğrenmek amacıyla arama yapar.
- Web sitesi: Kullanıcı bir marka veya bloğun web sitesine ulaşmak için arama yapar.
- Kişi: Kullanıcı merak ettiği bir kişi için arama yapabilir.
İçeriğinizin konusunu belirlediğinizde, kullanıcının ne amaçla bu sorguyu yaptığını derinlemesine irdelemeniz gerekir. Yazmaya başlamadan önce kullanıcı hedefine uygun içeriğinizin planlamasını yapın. Kullanıcıya istediğini verin kısaca söylemek gerekirse.
Size başka bir ipucu verecek olursak, Serp’de Google size “Diğer sorular” bölümü ile de ilham olabilir. Kullanıcıların konu hakkında merak ettiği diğer şeyleri de içeriğinize ekleyebilirsiniz.
2. Doğru Anahtar Kelimeleri Bulun ve Kullanın
SEO dostu bir içerik yazmak istiyorsanız yapmanız gereken en önemli şey anahtar kelime analizi yapmaktır. Yüksek arama hacmine ve sizin nişinizle alakalı diğer uygun anahtar kelimeleri belirlemenize yardımcı olmak için bu adımı mutlaka uygulayın.
Anahtar kelime araştırması yapabilmeniz için birçok araç bulunuyor. Bunlar;
- Google Anahtar Kelime Planlayıcı
- Ahrefs
- Semrush
- Long Tail Pro ( uzun kuyruklu kelime)
- KWFinder
Yukarıdaki SEO dostu araçları kullanarak belirlediğiniz konu hakkında yüksek arama hacmine sahip anahtar kelimeleri belirleyebilirsiniz. Bu sayede sizde oluşturacağınız içeriğinizde bu anahtar kelimeleri kullanmaya özen gösterirsiniz. Ancak sırf hacmi büyük olduğu için değil konu ile uygun olduğu için kullanmanızı öneriyoruz. Nişinize en uygun olanı seçmeye çalışın.
Anahtar kelimeleri bulduktan sonra onları içeriğinizde uygun yerlere yerleştirmeniz oldukça önemlidir. Aksi durumda Google içeriğinizi spam olarak görebilir.
Anahtar kelimelerinizi;
- Başlıklarda
- URL’nizde
- Meta açıklamalarında
- Medya görsellerinizde
- İçeriğinizde H1-H6 başlıklarında kullanmalısınız.
3. Akılda Kalıcı ve Dikkat Çekici Başlıklar Kullanın
Başlıklarınızı kullanıcı dostu olarak yazmanız SEO’nuza oldukça katkı sağlayabilir. Kullanıcı arama motoru sonuç ekranında ilk olarak başlığınızı görür ve eğer onu etkilemeyi başarabilirseniz onu web sitenize çekebilirsiniz.
Açıklayıcı ve akılda kalıcı başlıklar ile kullanıcılara içeride onları ne beklediğini yani blogunuzun, içeriğinizin onlara ne verebileceğini anlatmış olursunuz. Peki bu başlıklar sadece dikkat çekici mi olmalı? Cevabımız tabiki “hayır”.
SEO dostu başlıklar için aşağıda dikkat etmeniz gereken şeyleri öğrenebilirsiniz. Bunlar;
- Hedeflediğiniz ana anahtar kelimenizi başlığınızda kullanın.
- Google arama sonuçlarında ilk 60 karakteri yani harfi görüntüler bu sebeple başlığınızın 60 kelime altında olmasına özen gösterin.
- Başlığınızın içeriğiniz ile uyumlu olduğuna emin olun.
- Ayrıca bunlara ek olarak “En iyi … adım, Şaşırtıcı, Benzersiz” gibi kelimeler ile kullanıcıyı duygusal olarak etkileyebilirsiniz.
4. Başlık Etiketi Kullanın
Akılda kalıcı ve benzersiz bir başlık yazdınız peki ya içeriğinizde kullanacağınız başlıklar nasıl olmalı?
İçeriğinizde de ilgi çekici başlıklar kullanarak kullanıcıyı etkileyebilirsiniz. Bunu yaparken başlıklarınızı doğru hiyerarşide yapmaya özen göstermelisiniz. Örneğin oluşturduğunuz H2 başlığı H1 ile, H3 de H2 ile bu şekilde bir düzen yapmalısınız.
Hedef anahtar kelimeniz mutlaka H1 başlığında yer almalı ve ayrıca hacmi yüksek diğer anahtar kelimeniz ise H2 başlılarınızda olmalı. Buna ek olarak H2 başlılarınız ana bölümleri içermeli buna da dikkat etmelisiniz.
Bunu yaptığınızda Google sayfanızın hiyerarşisini ve içeriğinizi daha kolay algılayacaktır. Bu sayede daha iyi bir sıralamaya sahip olabilirsiniz.
5. Yüksek Kaliteli ve Özgün İçerikler Oluşturun
İçeriğinizi yazmaya karar verdiğinizde, içeriğin diğer web sitelerinden farklı olduğuna emin olun, başka bir sayfada gördüğünüz içeriği olduğu gibi kendi web sayfanızda yayınlamamalısınız.
Konunuzla ilgili kullanıcıya ne sunmanız uygunsa örneğin bilgilendirici, eğlendirici veya merak uyandırıcı o şekilde içeriğinize kendi dokunuşlarınızı yapın.
Yazınızı yazarken paragrafları kısa tutmaya çalışın evet laf oyunları da gereklidir ancak kullanıcıya istediğini de kısa sürede vermelisiniz bunu aklınızdan çıkarmayın. Aynı zamanda içeriğinizde maddeleme yönteminide kullanmaya özen gösterin. Snippet yaparken aşağıdaki maddelerden yararlanabilirsiniz.
- Hedeflediğiniz anahtar kelime için Serp’de Snippet var mı kontrol edin
- Eğer varsa ne şekilde yapılmış not alın (maddeleme, tablo)
- Snippet neye yanıt vermişse sizde bu konuda bir başlık atın
- Başlık altına kısaca ve direk kullanıcının bilmek istediği şeye cevap verin.
Snippet için yazdığınız içerikte kesin değerler kullanmaya ve rakam vermeye dikkat edebilirsiniz.
6. İçerik/Makele Uzunluğunu Optimize Edin
Daha uzun bir içerik konu hakkında daha kapsamlı bilgi verebileceği için arama motorlarında daha üst sıralarda yer alabilir. Google algoritması yüksek kaliteli ve bilgilendirici web sayfalarını ödüllendirir.
Tipik bir blog yazısı 1300 ila 1500 kelime olmalıdır. Optimum içerik uzunluğu ise 2000 kelime olmalıdır. Ancak her seferinde 2000 kelime yazmak zorunda değilsiniz. Konu hakkında yeterince bilgi verin ama fazla da lafı dolandırıp, gereksiz bilgiler vermeyin. Nitelik nicelikten önemlidir burdan yola çıkarak içerik uzunluğunuzu belirleyin.
7. Meta Açıklamalarınızı Optimize Edin
Meta açıklama, Serp’de yani arama motoru sonuç ekranında başlığınızın altında görünen kısa açıklayıcı içeriktir. Meta açıklamalar sıralamanızı doğrudan etkilemese bile SEO için oldukça önemlidir. Çünkü kullanıcının dikkatini çekerek trafiğinizi arttırabilirsiniz.
Meta açıklama yazarken hedef anahtar kelimenizi mutlaka eklemeyi unutmayın. Ve ayrıca meta açıklamalarınız tekrarlamamalı, başlığa özel yazmaya özen gösterin.
Benzersiz meta açıklama yazmak için birkaç ipucu verecek olursak bunlar;
- 150 kelime ve daha altında metin yazmaya özen gösterin
- Markanızın ürünlerini veya içeriğinizi vurgulayıcı cümle kullanın
- Güçlü ve baskın fiiler kullanın
- Harekete geçirecek ifadeler ekleyin örneğin “Daha fazla bilgi edinmek için tıklayın, Ücretsiz indirin, Hemen deneyin” gibi.
8. Görsellerinizi Optimize Edin
İçeriklerinize ilgi çekici ve farklı görseller ekleyerek zenginleştirebilirsiniz. Kullanıcı deneyimini geliştirirken aynı zamanda SEO’nuza da destek olacaktır. Ancak bunu yaparken doğru yaptığınıza emin olmalısınız.
Google Görseller görseldeki metni okuyamaz ancak eğer içeriğiniz görseli tanımlıyorsa bu size oldukça yardımcı olur. Bu sebeple uygun alternatif kelimeler, açıklayıcı başlıklar ve dosya adı verebilirsiniz.
Doğru SEO’yu yapmak için görselleriniz için yükleme süresi açısından çok büyük boyutta görsel kullanmamaya özen göstermelisiniz.
9. Kullanıcı Deneyimine Önem Verin
SEO uyumlu içerik yazarken atlanmaması gereken en önemli şey hedef kitlesidir. Arama motorları için içeriğinizi optimize etmeniz size organik trafik getirirken kullanıcı dostu içerikler de okuyucunun dikkatini çekerek elde tutacaktır.
Hem kullanıcı hem de arama motoru dostu içerik yazmanız size hem arama motorlarında üst sıralarda olma şansı verir hem de organik trafik hacminin artmasına yardımcı olur.
Hedef kitleniz için içeriği daha kolay taranabilir hale getirmek, başlıklar altında açıklamak gibi daha basit format sayfaları kullanarak dikkat dağıtmamak yapabileceğiniz basit ama etkili yöntemler olacaktır.
10. İçerik Güncellemelerini Aksatmayın
Blog yazılarınızı yani içeriklerini güncellemeleriniz Google algoritması için çok değerlidir. Bu sizin aktifliğinizi, güncelliğinizi ve sürekliliğinizi ifade eder. Bu sebeple sektör trendlerini ve güncellemelerini takip etmenizde fayda vardır.
Örneğin “En iyi 11 WordPress eklentisi” hakkında bir içerik yayınladınız. Bu içeriği 2023 yılında web sitenize koydunuz ve şuan 2024 yılında yeni güncellemeler mevcut o halde sizde içeriği revize edip bunu 2024 yılına uyarlamalısınız.
İçeriğinizin güncelliğini korumak istiyorsanız, belliri plan dahilinde ilerlemeniz gerekecektir. Yeni güncellemeler yapmanız gerektiğinde geriye dönüp kontrol etmeniz kolay olmalı. Bu sebeple sizde içeriğinizi, bağlantılarınızı güncel tutmaya özen göstermelisiniz.
11. Eklentiler ile Optimize Edin
WordPress tabanlı bir web sayfası kullanıyorsanız içeriklerinizi optimize etmek için Yoast SEO, Rank Math, All in one SEO’yu örnek verebiliriz. Web sitenizin yönetici panelinden kolayca kurabileceğiniz bu eklentiler sayesinde hem SEO’nuza destek olabilir hemde içeriklerinizi optimize edebilirsiniz.
Bu eklentiler size, meta açıklamalarınız, başlıklarınız, anahtar kelimeleriniz konusunda size yardımcı olacaklardır. Ayrıca web sayfanızın mobil ve web görünümlerini inceleyerek daha iyi bir kullanıcı deneyimi için içeriğinizi doğru şekilde optimize edebilirsiniz.
Ek olarak Google arama motoru sayfasındaki Snippetleri görüntüleyebilir ve sizde içeriğinizi optimize ederken bu yöntemden yararlanabilirsiniz. Dahası da var bu eklentiler size daha fazla tıklanma alacak başlıklar hakkında ipuçları vererek dikkat çekici başlıklar oluşturmanıza yardımcı olabilir.
Sizin Sıranız
Web sayfanız için içerik oluştururken SEO çalışmalarına katkı sağlamak için doğru anahtar kelime araştırması yapmaktan, başlık etiketlerine ve meta açıklamalarına kadar yapmanız gerekenlerden bahsettik.
Umuyoruz ki içeriğimiz sizlere yol göstermiştir. Şimdi sizlerde kendi konunuzla alakalı yazarken SEO ve kullanıcı dostu içerikler oluşturabilirsiniz. İnsanların okumak ve paylaşmak isteyeceği içerikler oluşturmanız dileğiyle.