Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
SEO

SEO Nedir ve Gerçekten Gerekli midir?

SEO Nedir? SEO Dünyası Hakkında Her Şey

SEO nedir sorusu, günümüzde birçok kişi tarafından dile getirilmektedir. SEO, web sitelerinin ve diğer çevrim içi içeriklerin arama motorlarında görünürlüğünü arttırmak amacı ile kullanılan tüm stratejilerin kombinasyonudur. SEO açılımı search engine optimization yani arama motoru optimizasyonudur. SEO kavramının uçsuz bucaksız evreninde gezintiye çıkma zamanı; işte bilmenizi istediğimiz tüm detaylar!

SEO Nedir ve Gerçekten Gerekli midir?

SEO, her zaman gereklidir. Çünkü web sitelerine organik ziyaretçi çekilmesini sağlar. Örneğin bir e-ticaret sitesi, SEO çalışmaları sayesinde her zamankinden daha çok satış yapabilir. Günümüzde Etsy gibi sitelerde bile ürün açıklamalarında SEO uyumlu metinler kullanılıyor, böylelikle kişinin ya da kurumun yaptığı satışlar zirveye ulaşıyor. Peki SEO çalışması nedir ve ne tür avantajlar sunar?

SEO sayesinde içerik kalitesi artar. İçerik oluştururken anahtar sözcükler kullanılır ve okuyucunun ilgi duyacağı bilgilerle optimize edilir. Böylelikle içerik kalitesi beklenmedik düzeyde değişime uğrayabilir. Günümüzde birçok içerik yazarı işlerini SEO uyumlu yaptığında daha fazla tıklanma aldığını görmüştür. Arama motoru optimizasyon aynı zamanda rekabet avantajı da sağlar.

Rakiplerin her daim önüne geçmek için SEO kullanmak gereklidir. Aynı tür içerikler sunan diğer web sitelerine göre daha üstlerde yer almak, daha fazla müşteriye ulaşmak ve pazar payını arttırmak açısından arama motoru optimizasyonu bulunmaz bir fırsattır. Bu tür çalışmalar yapmayan siteler genellikle alt sıralarda çıkar.

Anahtar Sözcüklerin Önemi Nedir?

Anahtar sözcükler bir SEO içerik yazarı için son derece önemli bir yol göstericidir. Semrush gibi kanallar üzerinden aranma hacmi yüksek, en çok rağbet gören ve konu ile ilgisi olan kelimeler seçilir. Metin içerisinde belli oranlarda bu kelimelere yer verilir. Böylelikle içeriğin doyuruculuğu artarken Google gibi sık kullanılan arama motorlarında görünürlüğü de yükselir.

Anahtar sözcüklerin doğru zamanda doğru içerikte kullanılması, rekabet halinde olduğunuz kelimelerde daha güçlü hale gelmenize de yardımcı olur. Örneğin “SEO” kelimesinde rekabet çoktur ancak “SEO hizmeti nedir” sözcük grubunda rekabet daha azdır. Kelime analizi dikkatle yapıldığı sürece anahtar kelimelerin önemi bir kez daha öne çıkacak demektir.

Anahtar sözcükler sayesinde e-ticaret sitelerinin satış oranları tavan yapabilir. X markası bir sözcükte üst sıradaysa emin olun alt sırada olan Y markasına göre daha bilinen bir firma haline gelmiştir. Bunun en büyük nedeni ise organik trafiğin gücüdür. Ne kadar çok görülürseniz o denli tanınır ve üst sıralara yerleşmenin keyfini yaşarsınız.

Site İçi Optimizasyon Nedir?

On page olarak bilinen site içi optimizasyon, web sitenizdeki mevcut halde bulunan sayfaları arama motorları ve elbette ziyaretçiler için daha ilgi çekici hale getirmek adına yaptığınız iyileştirme sürecinin genel adıdır. Burada asıl amaç ise gönderinin arama motoru sonuçlarında yani SERP sonuçlarında en üst sıralara yükselmesini sağlamaktır.

Site Dışı Optimizasyon Nedir?

Off page olarak da bilinen site dışı optimizasyon, web sitenizin dışarıdan herhangi bir kaynaktan aldığı tüm referans bağlantıları ile tanıtılmasını içerir. Backlink içerikleri, link oluşturulması, site tanıtımı ve sosyal medya tanıtımı gibi tüm unsurlar buna dahildir. Böylelikle web siteniz ve site dışında yaptığınız paylaşımlar birbiri ile uyumlu hale gelir. Google’da ve diğer tüm arama motorlarında güvenilir bir profil oluşturursunuz. Güvenli siteler genellikle üst sıralarda yer alacağı için SEO gücü yüksektir.

SEO Performans Ölçümü Nasıl Yapılır?

SEO performans ölçümü yapmak istiyorsanız birkaç farklı unsuru temel kıstas olarak alabilirsiniz. Örneğin Google Analytics, web sitenizin ziyaretçi trafiğini ve dönüşüm oranlarını, sayfa görüntüleme sayısını izlemenize olanak tanır. Bahsi geçen veriler sayesinde sitenizin genel durumunu inceleyebilirsiniz. SEO da buna dahildir.

Google Search Console ise web sitenizin Google üzerinde nasıl bir performans gösterdiğine bakabilmenizi sağlar. Anahtar sözcük sıralamaları, dizine dahil edilen tüm sayfalar ve hata raporlarını buradan bulabilirsiniz. Ayrıca anahtar kelime sıralamalarının yükselmesi, organik trafiği de arttırır. Bunu da gözlemleyebilirsiniz.

Sayfa hızı da kullanıcı deneyimini etkileyen bir durumdur. Google’da web sitenizin sıralamaları da bundan etkilenebilir. Google PageSpeed Insights gibi eklentilerle web sitenizin güncel hızını kontrol edebilirsiniz. Backlink içerikleri de SEO performans ölçümüne yardımcı olur. Bağlantı profilinize düzenli olarak bakmanız, hem güvenilir hem kaliteli bağlantılara sahip olmanız açısından mühimdir.

Rekabet analizi, olmazsa olmaz SEO performans ölçüm unsurlarından biridir. Rakip web sitelerin SEO performansı ile kendi sitenizinkini sık sık karşılaştırın. Böylelikle performansınızı ölçtükçe zaman içerisinde daha da güçlenir, yaptığınız hataları azaltırsınız.

SEO Ajansı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

SEO çalışması yaptıracağınız ajansı seçerken dikkat etmeniz gereken birkaç önemli detay vardır. Öncelikle birlikte çalışmak istediğiniz SEO ajansının referanslarını incelemelisiniz. Birçok marka ile iş birliği yapmış, firmaların web sitelerini arama motorlarında üst sıralara taşımış bir ajansla çalışmanızı öneririz.

Site içi ve site dışı optimizasyon bilen ajanslara odaklanmalısınız. Çünkü bazı SEO ajansları yalnızca biri ile alakalı hizmet sunar. Çalışmaların kalıcı olup olmadığını ve fiyat bilgisini de sorgulamalısınız. Kalıcı çalışmalar sitenizin her daim popülaritesini korumasını sağlayacaktır.

Sektörünüz ve verdiğiniz hizmetlere dair neler bildiklerini de sormalısınız. Daha önce sizin şirketinize benzer bir şirketle çalıştılarsa o web sitesinin SEO trafiği ile ilgili grafikleri incelemeyi talep edebilirsiniz. Bu tür grafikleri ajans size vermek istemeyebilir, yine de rica edebilirsiniz.

Ajansın SEO çalışmaları yapan ekibinin kendi kadrosundan olup olmadığını sorabilirsiniz. Çünkü bazı kreatif ajanslar bu konuda dışarıdan destek alıyor. Ekip içi çalışma yapan SEO ajansları ise her daim daha etkili bir performans sergiliyor. Yine de seçim sizin!

SEO Nasıl Yapılır?

SEO yapmak zordur ya da kolaydır diyemeyiz. Doğru adımları attığınız ve sürekli olarak web trafiğini takip edip rapor tuttuktan sonra üstesinden gelinemeyecek bir şey değildir. Önce anahtar kelime araştırması yapılır. Ardından kaliteli içerik üretimi süreci başlatılır. Teknik, site içi ve site dışı SEO yönergelerine dikkat edilerek belli başlı stratejiler oluşturulur.

İçeriklerin H1, H2 gibi başlık etiketlerine dikkat edilir. Backlink içeriklerinin yayınlanması için çeşitli popüler mecralar ile iş birliği yapılır. Sosyal medya içeriklerinin de SEO uyumlu olmasına özen gösterilir. Güncel kalınmalı ve kesinlikle sabırlı olunmalıdır. Sabırsız şekilde hareket etmek panik yapmaya neden olur. SEO hiçbir zaman acelece yapılabilecek bir şey değildir.

Sistemli ve düzenli çalışılmalıdır. 1 ay boyunca SEO açısından web sitenizin hiçbir kısmına bakmaz ya da baktırmazsanız sıralamalarınız düşmeye başlar. Sürekli takipte olmanız, yeni SEO güncellemelerini kontrol edip sitenize de uygulamanız önemli bir tüyodur. Bu tüyo sayesinde Google’da üst sıralarda yer almak inanın hayal değil. Başarmak için pes etmemek SEO sektöründe son derece önemlidir.

SEO ne demek sorusunun yanıtlarından biri de takım çalışması yapmaktır aslında. Ne kadar büyük bir ekibiniz varsa o kadar kusursuz ve devinimli bir çalışma ortaya koyarsınız. Az önce de belirttiğimiz gibi güncel kalmak önemli. Ne kadar fazla fikir olursa o kadar teknolojiye ayak uydurulur. Kendini böyle sürekli olarak yenileyen başka bir şey daha yoktur diye düşünüyoruz. SEO, bir başkadır!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu