Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
SEO

Site Dışı Optimizasyon Nedir? 4 Farklı Yöntem

Site dışı optimizasyon, Google veya diğer arama motorları tarafından web sayfanızın görünürlüğünü artırmak amacıyla siteniz dışında yaptığınız her şeydir.

Web sayfanız için SEO yaparken ilk olarak web sayfanızın içini optimize etmek ile başlarsınız. Örneğin anahtar kelime optimizasyonları, meta açıklamalarınız veya başlıklar gibi konulardaki çalışmalara site içi optimizasyon deriz. Ancak ön görebileceğiniz üzere bunu tek başına yaptığınızda yeterli gelmeyecektir.

Site dışı optimizasyon kısaca web sayfanız için dış kaynaklardan gerçekleştirdiğiniz etkinliklerdir. Site dışı optimizasyon kanallarına örnek verecek olursak:

  • İçerik pazarlama (PR çalışmaları)
  • Sosyal medya reklamları
  • Diğer sosyal medya kanalları ile çapraz içerik oluşturmak (YouTube, TikTok vb.)
  • Google reklamları
  • Rakip analizi
  • Backlink çalışmalarını örnek verebiliriz.

Site Dışı Optimizasyon Neden Önemlidir?

Organik trafik almanız öncelikle içeriğinizin alaka düzeyi ile ilgilidir. İçeriğiniz eğer konu ile bağdaşıyor ise Google veya herhangi bir arama motoru zaten sayfanızı tanıyacaktır.  Ancak site dışı optimizasyon, web sayfanıza arama motorları dışında yeni ve farklı kanallar aracılığıyla giriş yapılmasına yardımcı olabilir.

Backlinkler yani geri bağlantılar veya site dışı yaptığınız diğer etkinlikler Google algoritmasının temelini oluşturur. Google açıkça site dışı optimizasyonlarınızı da değerlendirdiğini bizlere ifade ediyor.

Ayrıca Google’ın kalite değerlendiricileri bir sitenin güvenilir olup olmadığını belirlemek için büyük ölçüde site dışında yapılan etkinliklerden aldığı dönüşlerle sağladığını açıklıyor. Onlar buna “İtibar araştırması” diyorlar. Bu sebeple kullanıcılarınızla kurduğunuz güven bağı ve sadakat çok önemlidir.

İşinize Yarayacak 4 Farklı Site Dışı Optimizasyon Tekniği

Web sayfanızın organik trafiğini arttıracak, sizi SERP’te yani arama motoru sonuç sayfasında yukarılara taşıyacak ve sitenizin otoritesini arttıracak dört farklı site dışı optimizasyon yöntemleri:

  1. Backlink (Bağlantı oluşturma)
  2. İçerik pazarlama (PR)
  3. Yerel SEO
  4. Kullanıcı ile temas

1.Backlink (Bağlantı Oluşturma) Optimizasyonu

Bağlantı kurma, oluşturma, diğer web sayfalarından kendi sayfanıza doğrudan bağlantı linki sağlama anlamına gelir. SEO’da bu bağlantılara “Backlink” adını alır.

Web sayfanız otoritesi yüksek sayfalardan ne kadar çok geri bildirime sahipse Google sizin web sayfanızıda o kadar otoriter görebilir. Bu da sizin arama sonuç ekranında daha yukarılarda olmanıza olanak tanıyabilir.

Bağlantı oluşturma konusunda dikkate almanız gereken bir kaç önemli nokta vardır. Bunlardan en önemlisi size backlink veren sayfanın otoriter bir sayfa olması gerekiyor. Sizinle hiç alakası olmayan, güvenilirliği düşük web sayfalarından bağlantı almanız sizi yukarılara taşıyamayacağı gibi aşağılara da çekebilir.

Backlink konusunda dikkat etmeniz gereken başka bir nokta ise size bağlantı verecek sayfanın sizin bağlantı linkinizi süresiz olarak o içerikte buludurması konusudur. Çünkü eğer o web sayfası sizin link bağlantınızı silerse bu otomatik olarak SEO çalışmalarınıza yansıyacaktır.

Ancak hiç endişelenmeyin, backlink aldığınız web sayfalarını inceleyip kontrol edebileceğiniz birden fazla SEO aracı bulunuyor. Örneğin Semrush ve Ahrefs sizlere bu konuda yardımcı olabilir.

Peki nerelerden geri bağlantı almalıyım diye soracak olursanız size hemen birkaç tüyo verelim. Örneğin sizinle benzer sektörlerde hizmet veren güvenilir bir web sayfasına sahip sayfalardan backlink alabilirsiniz. Forum sitelerinde konu ile ilgili halihazırda bulunan bir başlık altında veya sizin açacağınız ve çalışmasını yapacağınız bir başlık altından bağlantı alabilirsiniz.

2. İçerik pazarlama (PR) Yaparak Optimizasyon

İçerik pazarlama SEO için en önemli site dışı optimizasyonlarından biridir. Dikkat çekici ve harika içerikler yayınlayarak sosyal medyanın ilgisini çekmek geri bağlantı kazanmanın en kolay yöntemlerinden biridir.

Web sayfanızda yayınladığınız bir blog yazısına, bu bilgilendirici, eğlendirici herhangi bir konuda olabilir diğer yayın kanallarında dağıtmak site dışı optimizasyonunuz için sizlere yardımcı olabilir.

Bu kanallara örnek verecek olursak:

  • Kullanıcı ile temas (pazarlama)
  • Sosyal medya
  • Etkileyici pazarlama
  • Forumlar
  • Podcastler

Yapacağınız harika bir PR çalışması ile; marka bilinirliğinizi arttırabilir, işletmenizi veya markanızı hedef kitlenizin karşısına çıkarabilir (tabiki doğru strateji ile) ve yönlendirme trafiğinizi arttırabilirsiniz.

Sosyal medyanın gücünden yararlanarak kullanıcıların dikkatini çekebilirsiniz. Hernekadar Google için sosyal medya bir sıralama faktörü olmasada daha fazla kişiye ulaşabilirsiniz.

Sosyal medyada paylaştığınız içerikten bağlantı almasanız dahi hedef kitlenizi profilinize girdiklerinde etkileyebilir ve biyografinize koyacağınız web sayfanızın linki ile onları sayfanıza yönlendirebilirsiniz.

Bunlara ek olarak etkileyici pazarlama yollarını kullanarak, sosyal medya platformlarında belirli hedef kitlesine sahip kişilerden veya markalardan sizin reklamınızı yapmasını isteyebilirsiniz. Onlar bunu ücretli veya ücretsiz olarak sizin için yapacak kişilerdir. Örneğin bir e-ticaret sayfasına sahipseniz, hedef kitlenizin aynı olduğu bir marka elçisiyle çalışmayı deneyebilirsiniz.

Markanız için en doğru marka elçisini bulmak için araştırmalara başlayabilirsiniz. Unutmayalım ne kadar çok dikkat çeker ve merak uyandırırsak kullanıcıların bizlere ulaşması o kadar kolay olur.

Örnek verebileceğimiz diğer bir pazarlama yolu ise Podcastlerdir. Son zamanlarda oldukça popüler olsa da hala bu platformu araştırmayan ve kullanmayan bir çok kişi bulunmakta oysa burada da oldukça fazla ve sadık kullanıcılar bulunuyor.

3. Yerel SEO Yaparak Optmizasyon

Başlı başına bir SEO disiplini olan “yerel SEO” yerel trafiğinizi, görünürlüğünüzü ve marka bilinirliğinizi  artırmak için muazzam bir yöntemdir.

Sizde “Google İşletme Profili”ni kullanarak ücretsiz bir şekilde Google’da işletmenizi listeleyebilirsiniz.

Bu web sayfanızın dışında gerçekleşeceği için bunu da site dışı optimizasyon olarak değerlendirebilirsiniz. Sadece bir blog sayfanız değilde ayrıca bir işletmeniz varsa bu sizin için harika bir SEO yöntemi olabilir.

Örneğin Google Haritalar’da “çiçekçi” arıyorsunuz diyelim, bu aramanız aşağıdaki gibi görünecektir. Sizlerde kendi sektörünüzde bu şekilde öne çıkmak veya geri bağlantı almak için işletme profilinizi doldururken özenli olmaya dikkat etmelisiniz. Size bu konu hakkında birkaç ipucu verecek olursak:

  • İletişim bilgilerinizi eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurun
  • Gönderilerinizi, fotoğraflarınızı güncel tutmaya özen gösterin
  • Kullanıcılardan gelen sorulara veya mesajlara cevap vermeye özen gösterin.

4. Kullanıcı ile Temas Kurarak Optimizasyon

Yapacağınız etkinlikler ve kampanyalar ile hedef kitlenizle temas kurmaya özen göstermelisiniz. Bu aynı zamanda heyecan yaratarak hedef kitleniz haricinde de dikkat çekecektir.

Sosyal etkileşim ve bağlantılarla harika bir sonuç elde edebilirsiniz. Etkinlik sonrası kullanıcıların geri dönüşleri ile daha fazla dikkat çekebilirsiniz. Etkinliği beğenen uzmanlar tarafından daha farklı dönüşler elde ederek kullanıcıları web sayfanıza çekebilirsiniz.

Ancak farklı tarzda etkinlikler yapmak sizi daha fazla çabalamak zorunda bırakabilir. Sizler bu konuda oldukça dikkatli şekilde sistematik ve planlı bir şekilde ilerlemelisiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Site İçi Optimizasyon nedir?

Sonuç

Kısaca site dışı optimizasyon yapabilmeniz için özetlemek gerekirse bunlar:

  • Markanız için size en uygun web sayfalarından geri bağlantılar almak
  • Doğru pazarlama yöntemleri ile kullanıcıların dikkatini çekmek (sosyal medyayı etkin kullanmak gibi)
  • Mümkünse yerel olarak da tanınmak için yerel SEO’ya önem vermek
  • Hedef kitleniz ile olabildiğince temas kurmak.

Kılavuzumuzda nasıl site dışı optimizasyon yapabilirsiniz ve site dışı optimizasyonun öneminden sizler için bahsettik. Site dışı optimizasyon kendi site içi kontrolünüzdeki olduğu kadar kolay değildir. Site dışı optimizasyonda sizin kontrolünüz daha sinırlı olacaktır bu yüzden olduğunca dikkatli ve özenli olmaya çalışmalısınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu